GYÓGYÚSZÁS

Helyszíneink

Kezelőlap letölthető itt:

 

A helyes vényen szerepelni kell:

Karanyicz Anett Éva E.V.

AquAnett Úszóiskola

Csoportos gyógyúszás, 10-es kódszámú csoportos gyógyúszás, 52 kezelés heti két alkalommal

DSC_1963_AquaAnett_Ráckeve_2021

Szakorvosi, iskolaorvosi javaslatra a 3-18 éves gyermekek gyógyúszását teljes egészében támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).
A foglalkozásokat szakképzett oktatók tartják, teljesen kezdő szinttől is a térségben kizárólag az AquAnett Úszóiskolában.
Hét olyan nagy betegségcsoport van, amelynél hatékonyan alkalmazható ez a gyógykezelési mód:

A fenti problémák valamelyikével küszködő gyerekek szüleinek a kezelőorvosnál kell rákérdezniük arra, hogy alkalmazható lenne-e a gyógyúszás. Az orvos tudja ugyanis eldönteni, hogy érdemes-e alkalmazni, illetve azt is, hogy van-e esetleg kizáró tényező. Amennyiben nincs, akkor érdemes élni a lehetőséggel. A háziorvosi beutalóval szakorvost kell megkeresni, majd a szakorvosi véleménnyel, a vénnyel és a kezelőlappal váltható ki az úszóiskola recepcióján a gyógyúszó bérlet. A kezelőlapot érdemes az orvosi vizit előtt kinyomtatni és a gyógyúszást felíró orvosnak átadni. A kezelőlap nyomtatható formátumban a leírás végén letölthető.

A gyermekek gyógyúszás oktatását az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 100%-ban támogatja, a gyógyúszás oktatáson való részvételhez csak az uszodai belépőt szükséges megfizetni, az oktatás ingyenes.

A gyógyúszás feladata a gyermekek rossz egészségi állapotának megváltoztatása, olyan szervezeti keret biztosítása, amely sportolási lehetőséget ad azon gyermekek számára, akik más sportban nem bizonyíthatják be képességeiket. Gátolja meg a betegségtudat kialakulását, biztosítsa a rászorulóknak, ami fejlődésükhöz szükséges – korrigáljon, erősítsen, növelje az alkalmazkodóképességet. A fenti követelmények egyik summás megfogalmazása, hogy fejlessze a gyermek egész személyiségét.   

Maga a vízben végzett mozgás, a más közeg más sportággal össze nem hasonlítható pozitív áthangolást végez az idegrendszerben. A vízben elért siker önbizalmat ad, erőt, ami szükséges a sikeres további munkához. A rendszeres munka erősíti a személyiséget, ami által újra megtalálhatja helyét a saját társai között a gyermek, nehezebben vagy egyáltalán nem alakul ki a betegségtudat.  

Az úszás fő értéke az, hogy többféle betegségnél különösebb módosítás nélkül, a megfelelő úszásnem és az optimális terhelés megválasztásával már jótékony hatást érhetünk el. A gyógytestnevelés előszeretettel alkalmazza azokat a testhelyzeteket (fekvés, térdelés, térdelőtámasz), ahol tehermentesítve van mind a gerinc, mind a láb. Ennek maximálisan megfelel az úszás. A vízszintes testhelyzet, a testsúly a vízben viszonylagosan könnyebbé válik, ami által az izomzat könnyített feltételek között tud dolgozni. Más szervek (ízületek, gerinc) károsítása nélkül erősíti az izmokat. A vízszintes testhelyzettel a statikai helyzet változása a szív munkáját jelentősen megkönnyíti.

Hatályos jogszabály a gyógyúszásról: 5/2004. (XI. 19.) – Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye