BABAÚSZÁS

Babaúszás hétköznap és hétvégén több helyszínen

Babaúszás foglalkozásainkat szakképzett oktatókkal tartjuk országszerte több helyszínen, szombat és vasárnap délelőttönként.

Oktatóink nagyszerűen értenek mind a gyerekek, mind a szülők nyelvén. Tapasztalatuk a babaúszás oktatás terén hosszú évekre tekint vissza. Bájos mosolyuk mögött komoly tudás rejlik, melyet folyamatosan fejlesztenek, óvoda pedagógus tanulmányaikkal vegyítenek.

Szülőként biztos lehetsz abban, hogy bármelyik helyszínünkön is legyél épp babaúszás foglalkozáson, akkor nem csak pancsoltok éppen, hanem babád érzelmi, szociális és testi fejlődésének egy-egy meghatározó fél óráját élvezitek a vízben! 

EZ TÉNYLEG EGY NAGY CSALÁDI PROGRAM LEHET!
A babaúszással egy időben a nagyobb testvérek is megtanulhatnak úszni! 

Minden helyszínünkön a babaúszás foglalkozásaink mellé kényelmi szolgáltatásként élvezhetik a szülők a hétvégi gyermek úszásoktatást is, ahova a nagyobb testvérek járhatnak 3 éves kortól, egy időben a babákkal, de külön oktatóval. 

Ezt a szolgáltatásunkat azért vezettük be, hogy ne kelljen a nagyobb tesókat otthon hagyni illetve ne kelljen kimaradni a babaúszásból, mert nem tudják hova tenni a testvéreket a babaúszás idejére.

Erről a szolgáltatások menüben az ‘úszásoktatás hétvégén’ oldalon olvashatsz többet.

Monor-0275

Helyszíneink

Mielőtt részt veszel nálunk egy babaúszás órán, jó ha tudod, hogy a babaúszás nem csak egy jó kis vízi móka! De nem ám! Sokkal több ennél! Nézzük!

Mik is a babaúszás előnyei?

Mindannyian tudjuk, hogy az úszás jót tesz a fizikai egészségünknek. Fenntartja a pulzusszámunkat, növeli az állóképességet és az izomerőnket. A babaúszás a szülőnek is egyfajta vízitorna miközben megmozgatja a kicsi végtagjait.  Így szülő és baba is egyaránt kapnak egy kis edzést, majd a babáknak úszás után jöhet a nyugodt, pihentető alvás. De tudtad, hogy a babaúszásnak sokkal több előnye van, mint ami a felszínen látszik?

A babaúszás csodákat tehet a növekedésükkel. Ez azért van, mert mindazok a dolgok, amelyeket a vízben tanítunk a babáknak, úgy vannak felépítve, hogy igazodjanak a legfontosabb fejlődési mérföldkövekhez. És nem csak a fizikai, hanem a kognitív fejlődésükhöz is.

Fizikai előnyök a baba számára

Intellektuális (szellemi) és szociális előnyök a baba számára

És ez még nem minden...

Vízbiztonság

A vízbefulladás sajnos még mindig az egyik vezető halálozási ok a gyermekek körében. Nincs nagyobb megnyugvás, mint tudni, hogy gyermeked biztonságban tudja magát a víz körül és a vízben is. Ha már születésüktől fogva megismertetjük őket a vízzel, megelőzhetjük a későbbi félelem kialakulását és magabiztossá tehetjük őket ha valaha is vészhelyzetbe kerülnének. 

Bárki számára elérhető

A víz egy természetes közeg, egy olyan hely, ahol mindenki érvényesülhet és szórakozhat egy nem versengő környezetben. Az úszás számos előnnyel jár a fogyatékkal élő és tanulási nehézségekkel küzdő csecsemők és kisgyermekek számára. Az úszás fizikai előnyei mellett (például a víz felhajtóereje csökkenti a csontokra és ízületekre nehezedő nyomást) a gyermekek önbizalmát is javítja. Azzal, hogy a kicsik eredményeire és nem a korlátaikra összpontosítunk, az önbizalmuk egyre nőni fog.

És végül egy pár szó arról a bizonyos búvárreflexről... Hogyan képesek a babák 'úszni' a víz alatt?

A fulladás a baleseti halálozás harmadik leggyakoribb oka világszerte. Ezért az úszni tanulás kulcsfontosságú saját és gyermekeink biztonságának megőrzéséhez.  

Megértjük, hogy talán ijesztőnek tűnhet, hogy úszni vigyük a babát születésétől kezdve. De tényleg ez a legjobb időpont a kezdéshez. Talán arra gondolsz, hogy az én kicsikém hogyan képes úgy a víz alá merülni, hogy közben nem szívja be a vizet? Mi történik valójában?  

Mindannyian tudjuk, hogy a fulladás akkor következik be, amikor a víz bejut a tüdőbe, megállítva az oxigénellátást.

A csecsemő egy reflexszel születik, amelyet “gége vagy búvárreflexnek” vagy “öklendezési reflexnek” neveznek. Ez akkor lép működésbe, amikor a baba vizet érez az arcán, az orrán vagy a torkában. Amikor a baba víz alá kerül, a torka hátsó részén lévő lágy szövetek bezáródnak és elzárják a légutak bejáratát.

Ez a reflex az első 6 hónapban van a csúcson. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csecsemőket hirtelen, figyelmeztetés nélkül alá lehet meríteni. Ezért használjuk már a kezdetektől fogva merülés előtt mindig ugyanazt a ‘vezényszót’ a baba nevével, hogy kialakítsuk az asszociációt ezzel a mondattal és a víz alá merüléssel kapcsolatban, hogy a kicsi mindig ura legyen a helyzetnek. Soha nem úsztatjuk, merítjük a babát, hacsak nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy szívesen megy a víz alá. Óráinkon a baba mindaddig a vízfelszínen marad, amíg csuklik, alszik, sír vagy általában ellenállónak tűnik.

Ha már egészen kicsi korától kezdve használjuk a kicsik természetes reflexeit és szavakkal való társítással készítjük fel őket a víz alá merülésre, akkor ez gyorsan megtanult reakcióvá válik.

De miért köhögnek vagy köpködnek néha az első víz alatti úszás után?

Ne aggódj, ez teljesen normális. Ez azt jelenti, hogy a baba természetes reflexei azon dolgoznak, hogy a folyadékot kiürítsék a torok hátsó részéből és megakadályozzák, hogy víz jusson a tüdejébe. 

Gyermeked biztonsága

A vízbe fulladás leggyakoribb okai az úszni nem tudás és a vízben való pánikolás. A jó hír azonban az, hogy együtt megakadályozhatjuk, hogy ilyen szörnyűségek történjenek. Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha már születésétől kezdve taníttatod úszni a kisgyermekedet. Ha korán elkezdjük, az azt jelenti, hogy magabiztos lesz a víz közelében, így ha egyszer mégis beleesik, képes lesz biztonságban tartani magát és nem fog pánikba esni.

Az első 6 hónap után az öklendezési reflex kezd elhalványulni, ezért megtanítjuk a babát a légzésszabályozásra.  Az órák előrehaladtával meg fogsz lepődni, hogy a kicsi milyen jól reagál a verbális és nem verbális jelzésekre. Végül megtanulnak majd kifelé lélegezni, miközben a víz alatt vannak, ami valódi önállóságot ad nekik és azt az érzést, hogy teljes mértékben a kezükben tartják az irányítást. Ez egyúttal a “vízi légzés”, az úszás közbeni levegővétel technikájának nagyszerű alapját is jelenti, ami nélkülözhetetlen, ahogy a gyerekek önálló kis úszókká válnak.

A nagyobb testvérekre is gondoltunk!

Tudjuk milyen nehéz több gyermeket logisztikázni, pláne ha nincs segítség. Ezért közkívánatra bevezettük a Nagytesók Különóráját! Ez annyit tesz, hogy amíg a szülő a babával a 30+10 perces babaúszás foglalkozáson vesz részt, addig az úszóiskola vezető oktatója, Karanyicz Anett 45 perces intenzív különórát tart a nagyobb testvéreknek teljesen kezdő szinttől is. Így hát, ha szeretnéd nagyobb gyermekedet is vízbiztosnak tudni vagy egyszerűen nem tudod kire hagyni a babaúszás alatt vagy egyébként nem hagyja abba a sírást ha nem hozod el őt is, akkor várjuk nagyon sok szeretettel.

Van még kérdésed vagy kedvet kaptál?

Akkor bátran keress minket elérhetőségeink valamelyikén!

Mikor, hol, mennyiért...

Dabas, Kossuth Lajos Általános Iskola tanuszodája, Iskola út 1.

Ráckeve, Aqua Land Termál,- és Élményfürdő, Strand út 4.

Monor, Városi Uszoda, Balassi Bálint utca 14.

Szombatonként 9:30-11:30

– 30 perces turnusokban 

– 30 perc babaúszás szakképzett, tapasztalt oktatóval és babánként egy kísérővel és 10 perc játék babának és kísérőjének.

Egy csoportban a létszám maximum nyolc gyermek és kísérője lehet, tehát korlátozott. A csoportokba való felvétel beiratkozási sorrendben történik. 

A foglalkozások alatt a babával egy kísérő tartózkodhat a medencében, további kísérő a medence partján/lelátón díjmentesen tartózkodhat. 

A foglalkozások alatt fotókat és videókat a résztvevők beleegyezésével lehet készíteni, azt is lehetőleg úgy, hogy azon csak a fotót/videót készítő gyermeke szerepeljen. A fotó/videó megosztása -ha azon szerepel más résztvevő is- csak az azon szereplők hozzájárulásával osztható meg.

A nagyobb testvérek különórája 45 perces.

– 9:30-10:00-ig 3 hónapos kortól 12 hónapos korig

10:15-10:45-ig 1 éves kortól 2 éves korig

11:00-11:30-ig 2-4 éves korig

Amennyiben a csoportokba több, mint 8 fő jelentkezik, két csoportot indítunk, emiatt a soron következő foglalkozások kezdési időpontja változhat. Ha betegség/hiányzás miatt két csoportban összesen csak nyolcan vannak, úgy azt a két csoportot összevonjuk.

A nagyobb testvérek különórájának időpontja megegyezik a baba foglalkozásának időpontjával.

– Az uszodában a babaúszás foglalkozások alatt kizárólag a foglalkozáson résztvevők és kisérőik tartózkodnak. 

– A foglalkozások idejére a tanmedence két részre van osztva. Egyik részében a foglalkozások zajlanak, a másik része a 10 perces játékidő kihasználására szolgál.

– Az öltözőkben pelenkázó, használt pelenkatartó, hajszárító és járóka biztosított.

– Javasoljuk, hogy saját részre hozzatok magatoknak köntöst, hogy ne fázzatok úszás után, amíg a babátokat felöltöztetitek.

– A víz minősége teljes mértékben megfelel az ÁNTSZ előírásainak.

– A víz hőfoka 31-33 fok.

– A víz mélysége 80 cm

Árainkkal kapcsolatban kérlek látogass el a fenti kék sávban található ‘Áraink‘ oldalra.

– Online vásárlás

Amennyiben jelentkezni szeretnél babaúszás foglalkozásainkra illetve nagyobb testvérrel úszásoktatásra, kérlek látogass el a fenti kék sávban található ‘Jelentkezés’ oldalra.

– A baba részére szülői egészségügyi nyilatkozatot kell leadni az első foglalkozás megkezdése előtt, mely a lap aljáról letölthető. (Ne zavarjon meg, hogy a nyilatkozat táborozásra vonatkozik, jelenleg nincs kifejezetten babaúszásra vonatkozó, így ezt kell használni) Az úszásoktatásra érkező nagyobb testvérek számára az igazolás nem kötelező, csak a babáknak.

– Babáknak speciális, hasán és combján állítható úszónadrág viselése kötelező, melyet tőlünk is be tudtok szerezni.

– A nagyobb testvérek szobatisztaként kezdhetik meg a csoportos úszásoktatást.

– Nagyobb testvérek felszerelése: úszósapka, úszószemüveg, fürdőruha/fürdőnadrág, papucs (lehetőleg hátsó gumi nélküli), törölköző (kérjük egy normál törölközőt hozzatok a poncsó vagy a köntös helyett, mely nem célszerű.

– Tanuszoda helyszínen kifüggesztett házirendjének elfogadása és betartása

Mindegyik helyszínen kötelező az eldobható úszópelenka (hozzatok magatokkal) és az arra felhúzott háromrétegű úszóbugyi (ÁNTSZ előírás).

Az úszóbugyi online megvásárolható (nem kötelező ezt megvásárolni, máshol is beszerezhető) AquAnett Úszóbugyi speciálisan a babák igényeire van szabva, bőrbarát anyagból készült, a hasán és a combján állítható méretű. 

Megvásárolható méretek: 62/68, 74/80, 86/92, 98/104

Ára: 6000.- Ft/db

Monoron és Ráckevén a babáknak és kisérőjüknek is kötelező az úszósapka viselése (uszoda házirendje). A babáknak online megvásárolható a baba úszósapka, melyet kifejezetten nekik varrattunk puha gumírozással, puha anyagból.

Megvásárolható méret: Egy méret

Ára: 2000.- Ft/db

A nagyobb testvéreknek a különórára úszósapka, úszószemüveg, fürdőnadrág/fürdőruha, papucs és törölköző a szükséges felszerelés.

Az úszásoktatásra érkező gyerekeknek online megvásárolható a gyermek úszósapka.

Megvásárolható méret: Egy méret

Ára: 2500.- Ft/db